HET PLAATSEN VAN EEN MUUR

Veel keepers hebben grote moeite met het juist neerzetten van een muur. Vaak is het hectisch en zijn er vooraf geen afspraken gemaakt betreffende het opstellen van een muur. Het is juist van het grootste belang om dat wel te doen en vooral de rust te bewaren bij een gevaarlijke vrije trap tegen. Hier enkele afspraken die jij als keeper zou moeten maken met jouw verdedigers:

 

1) Met 1 van de spelers heb je de afspraak dat hij, samen met jou, de muur plaatst. Hij/Zij is de speler aan de buitenkant van de muur. Deze speler staat aan de kant van de korte hoek.

Deze speler gaat op 9 meter van de bal staan en draait zich om naar jou. Jij staat tegen de binnenkant paal in de korte hoek. Jullie hebben dus oogcontact en via handbewegingen dirigeer jij hem/haar naar links of rechts. Deze speler noemen we het baken. Het baken draait zich terug met zijn/haar gezicht naar de bal als jij aangeeft dat hij juist staat. De overige spelers sluiten aan tegen het baken;

2) In de muur plaats je langste mensen in het midden van de muur. Het is vaak dat een gekrulde bal over het midden van de muur in de kruising wordt geplaatst. Door de langste spelers in het midden te zetten wordt het dus moeilijker voor de tegenpartij om over de muur te krullen.

 

3) Het aantal spelers die je in de muur zet, is afhankelijk hoever de vrije trap van jouw goal is. Je kunt de volgende stelregel hanteren:

  • Afstand 16 t/m 18 meter: 6 verdedigers (deze vrije trap is niet zo gevaarlijk. Over de muur kan bijna niet want daarvoor is de afstand te kort, dus grote kans dat men langs de muur in de lange hoek wil schieten. Concentreer je dus op de lange hoek)
  • Afstand 19 t/m 22 meter: 5 verdedigers (dit is de gevaarlijkste vrije trap omdat deze zowel in de korte hoek als in de lange hoek kan komen)
  • Afstand 22 t/m 28 meter: 3 verdedigers
  • Afstand meer dan 28 meter: geen muur plaatsen

4) Bij een indirecte vrije trap loopt de buitenste speler uit en probeert de bal te blokken. Dit is dus niet het baken maar de speler die de lange hoek afdekt.

 

5) Opspringen van de muur is alleen toegestaan bij een vrije trap van 19 t/m 22 meter. Want bij die vrije trap is het risico van een gekrulde bal het grootst. Spreek wel af dat ze niet te hoog springen want dan is het risico aanwezig dat men onder de muur doorschiet en dan ben jij kansloos. Het is dus niet meer dan een hupje dat de muur mag maken.

 

6) De muur blijft altijd gesloten. De spelers in de muur mogen niet de rug naar de bal draaien. Derhalve heeft het de voorkeur dat men aan één kant van het lichaam met de armen in elkaar staat en blijft staan tot de vrije trap is genomen. Hiermee blijft de muur gesloten en kunnen de spelers niet draaien

 

7) Spreek met de verdedigers, die dus niet in de muur staan, dat ze met de bal mee terug lopen naar jouw goal. Dit om een eventuele bal die losgelaten wordt, kunnen wegwerken.

 

8) Jijzelf staat nooit in het midden van de goal* Bij een vrije trap sta je richting de lange hoek, ongeveer op 1/3. Verder sta je achter de lijn, je kan de regel nemen dat je punt van de schoen de lijn raakt. Hiermee vergroot je jouw reactietijd en heb je meer kans om een bal, die langs de muur gaat, ook kunt tegen houden. Verder sta je op jouw voorvoeten.

*= hoe verder de vrije trap uit het midden ligt, hoe dichter jij richting het midden van de goal gaat.

Reactie schrijven

Commentaren: 0