· 

Vangtechnieken

Contour Techniek

 

 • De Contour Vangtechniek word gebruikt om een bal te vangen hoger dan heuphoogte. De handen vormen zich rondom de bal waarbij de duimen en wijsvingers een W vormen achter de bal.
 • Het is daarbij cruciaal dat de duimen zich achter de bal bevinden zodat doorschieten van de bal wordt voorkomen.
 • De positie van de handen is variabel. Voor jongere keepers is het aan te raden om de handen korter bij elkaar te brengen zodat de duimen elkaar bijna raken. Hiermee heb je meer kracht in de duimen om de bal niet door de vingers te laten glippen. Oudere keepers met meer kracht in de handen kunnen de handen meer naar buiten brengen waardoor deze om de bal heen kunnen vormen en daarmee dus meer controle kunnen uitoefenen. Het is wel essentieel om de duimen achter de bal te houden.              

 • Voor het vangen van hoge ballen, de handpositie blijft hetzelfde maar de keeper moet daarbij wel wat additionele stappen in acht nemen:

 • Spring om de bal op het hoogste punt te vangen. Bij deze sprong is timing en gevoel een belangrijk maar niet te omschrijven moment. 
 • De bal wordt tijdens de sprong, schuin boven het hoofd gevangen. Neem niet het risico om de bal op hoofdhoogte te vangen want daarbij kan de aanvaller voor je komen of zelfs de bal uit jouw handen koppen. 
 • Tijdens de sprong is het van belang om één knie omhoog te brengen waarbij het been onder een hoek van 90 graden is. Hiermee houdt je aanvallers van jouw lichaam weg en het geeft je tijdens jouw sprong een extra push om hoger te komen. Het is nimmer de intentie om een aanvaller te blesseren.
 • Vang de bal volgens de contour techniek.

 

 


Basket Techniek

 

 • Voor ballen onder de heup word bij voorkeur de Basket vangtechniek gebruikt. Andere naam is de omgekeerde contour techniek.
 • Bij deze techniek zijn de handen achter de bal waarbij de pinken naarbinnen zijn gedraaid en de duimen om de bal worden gevouwen. Ook hierbij weer essentieel om de handen achter de bal te plaatsen, zodat doorschieten van de bal voorkomen wordt.
 • Voor harde, lage schuivers het is daarnaast van belang dat je met jouw bovenlijf voorover hangt en dat minimaal één knie achter de bal geplaatst wordt. Op het moment van het vangen van de bal wordt het lichaam naar voren bewogen en de bal wordt vastgeklemd op de borst.

Reactie schrijven

Commentaren: 0