· 

Jan van Beveren

JAN VAN BEVEREN

 

Voor de oudere keepers onder ons is Jan van Beveren een begrip, één van Nederlands beste keepers ooit. Jongere keepers hebben vaak wel van de naam Jan van Beveren gehoord maar hebben Jan nooit zien keepen.  

 

In onze categorie “Keepersnostalgie” hoort Jan van Beveren zeker thuis.

 

Wie was Jan van Beveren:

Jan van Beveren groeide op in Amsterdam-Zuid. Het gezin van Beveren verhuisde in 1958 naar Emmen, waar hij zich op vijftienjarige leeftijd in het eerste elftal van VV Emmen speelde. Jan van Beveren vertrok in 1965, na een ruzie van VV Emmen, naar Sparta waar ook zijn oudere broer Wil van Beveren speelde. 

 

Hij maakte in 1970 de overstap naar PSV, waarvoor hij tot en met 1980 bijna 300 competitiewedstrijden speelde. Hij werd in de seizoenen 1974/75, 1975/76 en 1977/78 landskampioen en won in 1973/74 en 1975/76 de KNVB beker met de Eindhovense club. 

Van Beveren won in het seizoen 1977/78 de UEFA Cup met PSV, de eerste Europese prijs in de clubhistorie. Hij speelde in zijn totale carrière 46 wedstrijden in Europees verband (allemaal voor PSV). 

 

Na tien jaar PSV vertrok Jan van Beveren naar de Verenigde Staten. Hier speelde hij voor de Fort Lauderdale Strikers en later de Dallas Sidekicks. 

Daarnaast was Van Beveren ook trainer of keeperstrainer bij verschillende Amerikaanse (amateur)clubs, vaak de jeugdafdelingen. Hij was een tijdje keeperstrainer van FC Dallas, op dat moment actief in de Major League Soccer. Hij trainde niet alleen clubs, maar gaf ook privélessen. Vanaf 2007 was “Yawn” van Beveren in dienst bij Spindletop Select Soccer in Beaumont. Hij was daar het hoofd van vijf trainers, die samen 21 elftallen trainden.

 

Van Beveren overleed op veel te jonge leeftijd (63 jaar) hierdoor verloren we een legende maar vergeten doen we hem nooit.

 

In de tijd dat Jan van Beveren keepte waren er nog geen gekleurde voetbalschoenen of keepershandschoenen. Dat had voor hem ook niet gehoeven, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Schoenen waren zwart en keepershandschoenen waren nog in ontwikkeling. Maar voor Jan was het of geheel zwart of geheel wit geworden, niets opvallend, opvallen doe je door goed te keepen.

Wie hoort er volgens jou zeker in het rijtje beste keepers ooit. Geef jouw keus hieronder en wie weet maken we over hem of haar ook een leuke blog!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Toby Klaassen (zaterdag, 21 juli 2018 14:56)

  Beste Nederlandse keeper was Edwin van der Sar

 • #2

  Keepershuis De Kock (zaterdag, 21 juli 2018 15:51)

  Jean Marie Pfaff. En dan graag niet zijn clowneske kant maar over zijn prestaties met SK Beveren (tegen Barcelona en Inter) en Bayern. Stiekem een van de beste keepers ooit.

 • #3

  Mark (maandag, 27 juli 2020 22:40)

  Inderdaad;Jan v. Beveren was een fantastische keeper.Heb van hem genoten einde jaren '70 van de vorige eeuw.Was destijds ook een mooi PSV team.Vanuit Zaandam als 16 jarige af en toe met de trein naar Eindhoven op zaterdagavond.Als PSV in Amsterdam (Olympisch Stadion of de Meer) speelde was ik meestal in het stadion.