· 

HOUTEN DOELEN

Waar zijn de houten doelen van vroeger gebleven?

 

Vroeger waren de doelpalen en -lat altijd van hout en vierkant van vorm, tegenwoordig zijn doelpalen en de lat rond en van aluminium, maar waarom is dit zo?

 

Een ronde aluminium paal is makkelijker en goedkoper te maken dan een vierkante houten paal. Ronde houten palen zijn minder sterk dan vierkante houten palen vandaar dat je de houten palen altijd in een vierkant vorm zag. Daarbij vergen houten doelen meer onderhoud dan aluminium doelen. Verder is het spel leuker omdat een bal die op een ronde doelpaal komt nog alle kanten op kan springen, bij een vierkante paal is dit veel minder van toepassing. Vandaar dat de vierkante houten palen en latten zijn vervangen door ronde aluminium palen en latten.

 

Het is overigens niet zo dat houten doelen niet meer mogen, volgens de KNVB norm is dit nog steeds toegestaan. Het is dus aan de voetbalclubs om te bepalen van welk materiaal en vorm het doel gemaakt wordt.


Er zijn natuurlijk wel richtlijnen waar een doel aan moet voldoen als men in KNVB verband voetbalt. Deze zijn te vinden op de website van de KNVB.

 

Waar moet een doel aan moet voldoen (11 tegen 11)

- De doelen dienen in het lood op de daarvoor aangegeven plaatsen te worden aangebracht.

- De binnenwerkse maten van het voetbaldoel zijn 7,32 x 2,44 x 1,50 m.

- Doelpalen en -lat behoren dezelfde breedte te hebben en wel tussen 10 en 12 cm.

- De doellijn is even breed als de doelpaal en -lat.

- De doelen moeten zijn voorzien van doelnetten. 

- De doelpalen en -lat moeten helder wit zijn (RAL 9010).

- Doelen moeten zijn verankerd in de grond.

- Het gebruik van verplaatsbare doelen is niet toegestaan.

- Doelpalen en -lat moeten zijn gemaakt van hout, metaal of ander goedgekeurd materiaal. Zij mogen vierkant, rechthoekig, rond of ovaal zijn.

- Op doelpalen, -lat en -netten mogen geen reclame-uitingen, emblemen of (club)logo’s staan. 

- De doelen moeten voldoen aan de norm NEN-EN 748.

 

Eventuele spanstangen voor het ‘opspannen’ van netten, moeten minimaal 2,00 m. uit de doellijn staan, in één lijn met de doelpaal. Op een afstand van 3,50 m. uit de doellijn mogen de spanpalen worden geplaatst op 0,50 m. uit de lijn met de doelpaal.

Keeperswear verkoopt keepershandschoenen met fingersave, zonder fingersave, voor volwassenen, voor kinderen, met roll vingers, platte vingers, met negatieve cut, met hybride cut, goedkope keepershandschoenen, de beste keepershandschoenen, keepershandschoenen van Elite Sport, keepershandschoenen van Uhlsport, keepershandschoenen van HoSoccer, keepershandschoenen van RWLK en keepershandschoenen van Stanno.

 

Keeperswear al meer dan 3 jaar grootste Elite Sport webwinkel van Nederland en België!

Reactie schrijven

Commentaren: 0